';

4 причини да изберете Златоград за своята лятна почивка

Ако сте хора със свободен дух и планината ви е в кръвта, ако обичате Родопите и сълзите напират в очите ви щом чуете „Излел е Дельо хайдутин”, тогава ние ви каним при нас в Златоград.

Едва ли ще откриете по-красиво и спокойно място за вашата лятна почивка от най-южния град в България.

 

4 причини да изберете почивка в Златоград

 

Забележителностите…

Първото, което ще ви направи впечатление, още щом стъпите в Златоград са… къщите. Старата част на града е превърната в етнографски музей на открито и тук времето сякаш е спряло. Можете да се разхождате с часове из тихите, тесни калдъръмени улички, да се насладите на запазената възрожденска архитектура или просто да си отпочинете в някое от многобройните кафенета и ресторантчета, където ще ви гостят с истинска, домашна храна.

house-in-ZlatogradКомплексът представя характерни за региона занаяти от миналото и вие можете не само да разгледате работилничките и да си купите сувенири, но и да участвате в самия процес на изработката на продуктите.

Сред най-големите забележителности, които можете да посетите е и старата църква „Успение Богородично”. Тя е една от най-старите църкви не само в града, но и в Родопите. Строена е през 1834 година и е сред най-запазените сгради от времето на Възраждането.

Не бива да пропускате да разгледате и „новата” църква на Златоград – „Св. Георги Победоносец”, която е строена през 1871 г. или само 37 години след „старата”.

Тук се намират още паметника на Дельо Войвода, параклиса „Св.Антоний Велики”, музея на съобщенията и още много други интересни за посещения места.

Туристическите маршрути около Златоград

 

На 6 км. от града, в непосредствена близост до село Страцево се намира местността „Белите камъни”, която е сред най-атрактивните за туристите дестинации за посещения през последните години. До местността можете да стигнете по 4 км. асфалтиран път, който ще ви изведе направо горе.

А ако сте от хората, които обичат разходките из планината, тогава можете да се изкачите пеш до връх Света Неделя, който се намира на около 10 км. от града. До връх Света Неделя можете да стигнете най-лесно, ако поемете по еко пътеката, която тръгва от друга голяма забележителност в Златоград – Воденицата Караджейката и стига чак до върха.

Риболовът

За тези от вас, за които идеалната почивка се състои в хвърлянето на въдиците край язовира, в непосредствена близост до Златоград се намира добре зарибен язовир, който ще задоволи всичките ви изисквания. Язовирът е зарибен с шаран, щука, костур, червеноперка и други сладководни риби.

Местата за почивка

Градчето разполага с много добри хотели и къщи за гости, където ще ви посрещнат както могат да посрещат само в Родопите – с отворено сърце и душа.

А сред най-добрите места за почивка е къща за гости „Караджовата къща”, която се намира на тихо, зелено и спокойно място, в близост до връх Света Неделя.

Къща за гости „Караджовата къща” се препоръчва от пътешествениците като едно от най-добрите места за почивка в района на Златоград.

Обичате ли планината, търсите ли спокойствието сред красива природа – заповядайте при нас в Златоград! Очакваме ви!

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIN
Share
Tagged in