';

Забележителности

Забележителностите в Родопите нямат край. Колкото и да си мислим, че няма какво да видим повече в Родопите, то винаги се оказва, че има още и още. Родопа планина е позната от векове като Свещената планина. Тя няма висините на Рила и зъберите на Пирин, но носи в себе си енергия, каквато няма да усетите никъде другаде. Сред впечатляващата си природа тя крие скални форми, светилища, окултни храмове и енергийни полета, за които и до днес учените не могат да дадат обяснение.

Една от забалежителностите в региона е вр.” Света Неделя „ на който всъщност се намира и Караджовата къща

Върхът се намира на около10 км северозападно от Златоград, в Родопите. Височината му е 865 м. От върха има голяма видимост. Разкрива гледка към крепостта Устра над град Джебел, планинският масив Алада над град Неделино, връх Св. Илия между град Неделино и село Падина, връх Каракулас над Загражден и др. Върхът и крепостта били мощно отбранително съоръжение в борбите срещу турските завоеватели. Затова още в първите набези крепостта е опожарена и опустошена. Било е обрасло в дъбова гора, в която са скрити останките от крепостна каменна стена, стълбища, пътеки и други помощни постройки. По-късно там е построен параклисът „Света Неделя“.

Все още на върха стои кладенеца, който според легендите е изкопан от бранещите родопчански четници, обсадени от турските поробители. На връх „Света Неделя“ всяка година на 6 май — Гергьовден, се организира събор.

За всички които обичат да се разхождат из природата и не се страхуват да премнават големи разстояния пеша тук се намира и Екопътеката „ Света Неделя” Тя е дълга 12 км и може да се изходи за около 3 часа. Общата и денивелация е около 400 м. Има дървени табели и синя маркировка по пътя Началото на маршрута е Воденицата (Тепавицата) в Златоград – най-атрактивният обект на етнографския комплекс.

Крайна точка – връх „Св. Неделя“, висок 865м. От него при хубаво време и с повече късмет, може да се види най-високият връх на остров Самотраки в Гърция и Бяло море.